House for De Beir

July 2018

Set amongst the marshy Knokke-Heist coastal region of Belgium, the private residence of architect Luc De Beir is filled with bespoke finishings – with taps provided by CEA Design.

Luc De Beir founded his architecture practice in 1999, with the aim of providing clients with the "perfect mix between functionality and aesthetics". When it comes to built projects, the studio's focus remains on residential properties – completing everything from full architectural builds to partial renovations.

De Beir's website quotes legendary designer Charles Eames, 'The details are not the details. They make the design." And it's this ethos that we see in the firm's latest project: a house for its founder, Luc De Beir.

Despite its thatched roof giving the home a traditional appearance, its interiors are strikingly modern – with whitewashed walls providing the perfect backdrop for minimalist furniture and artworks.

The main entrance of the house leads through to a winding path, where the kitchen is directly connected to a terrace enveloped by greenery – framing the nearby coastal views. Inside, each of the bright, white rooms – complete with huge windows – are softened by brown tones picked out from smoked larch, iron panels, dolomite stone and blown glass.

This softening shade can also be seen in the choice of CEA's taps – taken from the brand's Giotto range. Designed by Natalino Malasorti. This collection includes single-lever, dual-lever and hydroprogressive mixers that, together with a wide series of other spouts, make the product range.

In order to save water, all washbasin spouts are equipped with aerators to limit the flow rate. Inside this property, De Beir opted for the Giotto two-hole mixer tap with swivelling spout and pull-out hand shower bronze satin finish, as well as a wall-mounted hydroprogressive mixer with spout in stainless steel black diamond satin finish.

"The white walls and floors deliver an intense brightness to the rooms, creating a particularly relaxing sensation," said the architects. "Warmth and sophistication emanate from the features of the rooms."

During Milan Design Week 2016, CEA opened its first showroom in the heart of the Brera area, which aims to offer a new way of communicating the company’s innate passion for stainless steel and its commitment to technological innovation and sustainability.


All photography by Beeldcollectief